CPH lufthavn vil investere i ladestandere

CPH lufthavn vil investere i ladestandere

En ny aftale mellem CPH lufthavn og energikoncernen EWII, har besluttet at opsætte næsten 1.350 nye ladestandere til opladning af elbil. Dette er med til at sætte en streg under Danmarks største lufthavns grønne ambitioner.

Aftalen er landet

I CPH lufthavn var der i gennemsnit 83.000 passagerer gennem terminalerne dagligt i 2019, hvor mange af dem benyttede en af de mere end 14.000 parkeringspladser i lufthavnen. Der en en del parkeringspladserne, som allerede er tilgængelig med el-ladestandere, men i takt med at efterspørgslen stiger, skal udbuddet derfor også kunne følge med. Dette er noget CPH lufthavn vil imødekomme med deres opsætning af 1.350 ladestandere i samarbejde med EWII over de næste 10 år. 

De mange nye ladestandere er ikke kun til gavn for de rejsende og CPH lufthavnens medarbejdere. Hele 40% af lufthavnens køretøjer er eldrevne, og derfor vil der også blive sat ladestandere op til dem. 

EWII har indgået samarbejde med en række partnere for at imødekomme den høje efterspørgsel. ABB står for at levere de 1.350 ladestandere, ZAPP Mobility til at drive dem og Monta til at stå for betalingsløsningerne til opladerne. Ladestanderne vil bestå af opladere fra ABB´s produktportefølje alt fra 22 kW Terra AC wallbox til den nyligt lancerede Terra 360, som kan levere 100 km rækkevidde på mindre end tre minutter, samt kan oplade op til fire køretøjer på en gang. 

En del af noget større

CPH lufthavn har en hovedrolle i EU-projektet ALIGHT, hvor fremtidens bæredygtige løsninger for luftfartsindustrien udvikles. Projektet er til formål at undersøge bæredygtige brændstofformer, samt hvordan der kan implementeres bæredygtige energikilder i driften af lufthavnen. Her er CPH lufthavn fyrtårnet for de andre lufthavne, som senere skal følge i CPH lufthavns fodspor, hvor den viden der opsamles de kommende år skal bruges til at optimere de andre lufthavne som er med i aftalen. De lufthavne som er med i projektet skal selv levere 22 mio. kr. i egenfinansiering, så den samlede værdi af hele projektet bliver på mere en 111 mio. kr. 

Hvordan lader man så sin bil op?

Eftersom EWII vandt udbuddet fra CPH lufthavn, valgte de at gå sammen med Monta om at administrere ladestanderne. Ved at bruge Monta, kan passagerne og CPH lufthavnens medarbejdere skanne en QR kode, og starte en opladning uden at skulle bøvle med at lave et abonnement eller downloade en app. Når QR koden er scannet får forbrugeren en række betalingsmuligheder, og får tilsendt en kvittering på mail, hvis det er ønsket. 

Dataen skal bruges til bedre planlægning af ladestandere i fremtiden

CPH lufthavn vil tænke fremad når det kommer til deres ladeinfrastruktur. Den opladnings-data som CPH lufthavn modtager fra Monta. skal bruges til at planlægge og tilpasse lade-strategien. Dette kan vise hvor ofte der lades, hvor høj belægningsgraden er på ladestanderne, hvilket er vigtig information for at imødekomme både passagerer og partnerne.   

CPH lufthavn har en plan om alle deres 400 biler skal være 100% elektriske. Derudover er det også vigtigt for CPH lufthavn, at deres partnere, som har omkring 1.200 køretøjer inde i lufthavnen skifter over på el i fremtiden. Det stor behov for opladning på lufthavnens luftside står Monta for. Deres fleksible setup lader lufthavnens partnere bliver en del af systemet med deres egne indstillinger.