Har du styr på alle regler og rettigheder inden ferien?

Har du styr på alle regler og rettigheder inden ferien?

Dette indhold er sponsoreret

Der er rigtig mange, der ikke kender til regler og rettigheder, når man skal afholde ferie. Med den nye ferielov er forvirringen ikke blevet mindre. For at hjælpe dig godt på vej, får du her en liste med de vigtigste ting, man skal huske.

  • Man har ret mindst fire ugers ferie om året. 
  • Man kan få feriepenge udbetalt fra sin arbejdsgiver, og man skal have dem inden ferien. 
  • Hvis man afholder ferie i forbindelse med sygdom, vil der ikke blive udbetalt feriepenge.

Din fagforening kan hjælpe dig

Når man skal afholde ferie, er det en rigtig god idé, at man har styr på, hvilke rettigheder og regler, der gælder. Det kan en fagforening heldigvis hjælpe med. De fleste fagforeninger har en form for feriehjælp, som man kan benytte til at finde ud af, hvilke rettigheder og regler, der gælder. Derudover kan en fagforening:

  • Hjælpe med at finde ud af, om man har ret til feriepenge.
  • Hjælpe med at få feriepengene udbetalt.
  • Vejlede i forbindelse med opsigelse og fratrædelse. 
  • Give råd i forbindelse med konflikter på arbejdspladsen
  • Hjælpe med at forstå sine forsikringer – og meget mere.

Regler og rettigheder ved ferie

Der er nogle generelle regler og rettigheder, man skal være opmærksom på, når man afholder ferie. Man har for eksempel ret til at holde ferie hvert år, og arbejdsgiveren skal som minimum give lønmodtageren fire ugers ferie. Man kan dog aftale med sin arbejdsgiver, at man holder ferie i tre uger eller mere end de fire uger. Man har også ret til at få betalt feriegodtgørelse, hvis man har været ansat i et år eller mere. Feriegodtgørelsen udregnes på baggrund af lønnen og antallet af timer, man har arbejdet. Endelig skal man være opmærksom på, at der er nogle frister for, hvornår man kan holde sin ferie. Man skal for eksempel holde ferie indenfor et år fra det tidspunkt, hvor den blev optjent. Hvis ikke dette overholdes, vil man miste retten til at holde denne ferie.

Hvordan fungerer ferie med løn?

Når man tager på ferie med løn, har man ret til at få sin normale løn udbetalt for de dage, man er afsted. Man skal dog være opmærksom på, at der kan være nogle forhold, der gør sig gældende for ansættelsen, som kan have indflydelse på feriebetalingen. For eksempel kan det være, at der er mindst én måneds varsel om ferieafholdelse, eller at der er begrænsninger for, hvor meget ferie, man kan tage på én gang. Ferieloven giver mulighed for, at virksomhederne selv kan fastsætte reglerne for feriebetaling. Det er altså en god idé at snakke med sin arbejdsgiver inden ferien, så der er styr på det hele.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*